ДОВЖИНА ЗУБІВ, ЗА ДАНИМИ КОМП’ЮТЕРНОЇ ТОМОГРАФІЇ, У ЮНАКІВ І ДІВЧАТ РІЗНИХ КРАНІОТИПІВ ІЗ ОРТОГНАТИЧНИМ ПРИКУСОМ - Марченко, А.В. (Світ медицини та біології, 2016)
У юнаків і дівчат із ортогнатичним прикусом визначено розбіжності довжини зубів за даними комп’ютерної томографії в залежності від форми голови. У дівчат мезоцефалів величина довжини ікла та першого кутнього зуба на верхній щелепі, латерального різця й ікла на нижній щелепі достовірно більша порівняно із дівчатами брахіцефалами. У юнаків мезоцефалів лише величина довжини латерального різця на верхній щелепі достовірно менша порівняно із юнаками брахіцефалами. Більшість величин довжини зубів верхньої та нижньої щелепи у юнаків загальних груп і юнаків брахіцефалів достовірно більші порівняно із дівчатами аналогічних груп порівняння. У юнаків мезоцефалів лише величина довжини медіального різця на верхній й нижній щелепах, а також ікла на нижній щелепі достовірно більша порівняно із дівчатами аналогічного краніотипу.
Keywords: довжина зубів; конусно-променева комп’ютерна томографія; юнаки та дівчата з ортогнатичним прикусом; краніотип; статевий диморфізм