ВИЯВЛЕННЯ ТА ОЦІНКА ФАКТОРІВ РИЗИКУ, ЩО СПРИЯЮТЬ ФОРМУВАННЮ ХРОНІЧНОГО ЗАПОРУ СЕРЕД ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ - Мусаєв, Р.Г. (Світ медицини та біології, 2016)
Вивчено шляхом анкетування і засобів мобільного охорони здоров'я особливості поширеності ХЗ серед дорослого населення м.Баку, виявлені фактори ризику (ФР), що сприяють формуванню ХЗ і їх соціально-гігієнічна оцінка. Анкетування провели за допомогою опитувальника SF-36, адаптованого до мети цього дослідження. ІМТ визначали індексом Кетле, ФА - шкалою GPAQ. Всього аналізували 1732 анкети чоловіків і 395 анкет жінок. Отримані дані показують, що і в своєрідних соціально-природних і національно-етнічних умовах м.Баку ХЗ широко поширений серед місцевого населення, що досягає у чоловіків 36,7 ± 1,2%, у жінок 41,3 ± 2,5%. У формуванні ХЗ велику роль відіграють, поряд з внутрішніми, зовнішні фактори ризику, серед яких особливо виділяються ІМТ і низька ФА. При поєднанні цих чинників ризику Виявлення ХЗ перевищує 90%. При нормативних значень маси тіла ( 60 хв / день) Виявлення ХЗ дуже рідкісна. Як видно, корекція ІМТ і низькою ФА набуває важливого значення в підвищенні ефективності лікування ХЗ, так і його профілактики на популяційному рівні. Корекція ІМТ і низькою ФА набуває важливого значення в підвищенні ефективності лікування ХЗ, так і його профілактики на популяційному рівні.
Keywords: хронічний запор; міське населення