СТАН І КОРЕКЦІЯ СТОМАТОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ У ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНИХ СПОРТСМЕНІВ - Сафаралиев Ф. Р., R.F.; Мамедов Ф. Ю., F.Yu. (Світ медицини та біології, 2016)
Був констатований факт значного і несприятливого зниження фонової нестимульований секреції слини у обстежуваних спортсменів-єдиноборців в досліджувані терміни перебування в тривалому напруженому психоемоційному та фізичному стані. Стан гігієни порожнини рота і навколозубних тканин в досліджуваній групі спортсменів, що мають практично здоровий пародонт, погіршилися після закінчення інтенсивного тренувального процесу майже в 1,5 рази. Препарат «Бальзам гранатовий» має дуже важливі, особливо з профілактичної точки зору, протизапальні, органолептичні властивості, так як, на підставі природної стимуляції, сприяє поліпшенню гігієнічного стану порожнини рота, стану тканин пародонта, а також вираженій стимуляції слиновиділення і підвищенню швидкості слиновиділення.
Keywords: пародонт; слина; гігієна; фізичні навантаження; профілактика