КЛІНІКО-ПСИХОПАТОЛОГІЧНА ТА ПСИХОДІАГНОСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ХВОРИХ НА ПАРАНОЇДНУ ШИЗОФРЕНІЮ ТА ЇЇ ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ - Юрченко, О.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Метою роботи була оцінка діагностичної значущості клініко-психопатологічних та психодіагностичних характеристик хворих на параноїдну шизофренію (ПШ) та можливостей їхнього використання для підвищення надійності розпізнавання цього психічного розладу шляхом використанням сучасних методів комплексного урахування різнорідних ознак. За допомогою опитувальника виразності психопатологічної симптоматики Derogatis (SCL-90-R) обстежено 107 чоловіків, хворих на ПШ і 70 здорових чоловіків, порівняного віку (36,45±0,91 років і 36,53±1,74 років відповідно). Встановлено, що психопатологічна симптоматика, оцінена за допомогою опитувальника Derogatis, в разі її використання у складі послідовної процедури Вальда (в модифікації Е.В.Гублера), може слугувати надійним додатковим засобом діагностики параноїдної шизофренії, що здатний забезпечити ідентифікацію цього захворювання з достовірністю не гірше p 0,6 балів (ДК = 14,69; МІ = 2,98); депресія > 0,6 балів (ДК = 11,02; МІ = 2,75); обсесивність-компульсивність > 1,00 балу (ДК = 14,28; МІ = 2,63); а також психотизм > 0,3 балів (ДК = 10,79; МІ = 2,54).
Keywords: параноїдна шизофренія; комплексна діагностика; непрямі ознаки; послідовна процедура Вальда.