ФАРМАКОКОРЕКЦІЯ НАСЛІДКІВ НЕЙРОТОКСИЧНИХ УРАЖЕНЬ ПРИ ВАЖКИХ ФОРМАХ ГОСТРИХ ОТРУЄНЬ ЕТАНОЛОМ - Бєленічев, І.Ф.; Павлюк, І.В.; Кучеренко, Л.І.; Абрамов, А.В. (Світ медицини та біології, 2016)
Робота присвячена фармакокорекції нейротоксичних уражень при важкому отруєнні етанолом. Експериментальна частина виконана на 60 безпородних білих щурах самцях, масою 160-180 г. Модель гострої алкогольної інтоксикації моделювали шляхом одноразового інтрагастрального введення 25% розчину етанолу з розрахунку 22,4 г/кг. Дана модель супроводжується психо-неврологічними змінами, а також патобіохімічними і морфогістологічними порушеннями головного мозку. У щурів, які перенесли гостре важке отруєння етанолом на фоні одноразового превентивного або подальшого введення Ангіоліну в дозі 50 мг/кг, внутрішньочеревно, характер орієнтовно-рухової активності відповідав критеріям «неасоціативне навчання», що свідчить про високу нейропротективну і ноотропну дію препарату, спрямовану, в тому числі, на відновлення природних процесів збереження і згасання навички. Внутрішньочеревне ведення Ангіоліну (50 мг/кг) в лікувальному і, особливо, в профілактичному режимі щурам, які перенесли важке отруєння етанолом, призводило до достовірного підвищення щільності нейронів СА1-зони гіпокампу, збільшення вмісту в них РНК і зниження кількості нейронів з ознаками апоптозу. За силою нейропротективної дії Ангіолін при профілактичному і лікувальному режимі введення тваринам, які перенесли гостре важке отруєння етанолом, достовірно перевершував дію Мілдронату (100 мг / кг), що вводився в аналогічних режимах.
Keywords: гостре отруєння алкоголем; нейропротекція; орієнтовно-дослідницька активність; нейроапоптоз; Ангіолін; Мілдронат