ЕЛЕКТРОННОМІКРОСКОПІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПАКЛІТАКСЕЛУ НА СІТКІВКУ ОКА В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Довга, Н.З. (Світ медицини та біології, 2016)
Метою дослідження було вивчення будови сітківки в процесі розвитку паклітаксел-індукованої ретинопатії методом електронної мікроскопії. Білим щурам (30 тварин) вводили внутрішньоочеревинно паклітаксел (Actavis, Румунія) у дозі 2 мг/кг маси тіла через одну добу 4 рази, сумарна доза – 8 мг/кг. Термін дослідження – 1, 7, 14 і 27 діб, 2 і 3 міс. Встановлено, що паклітаксел індукує ретинотоксичність, яка проявляється вираженими структурними змінами в сітківці. Найбільш уразливими є фоторецепторні нейрони, в яких спостерігаються деформація, вакуолізація та руйнування зовнішніх сегментів. У клітинах нейронного ланцюга сітківки домінують явища каріопікнозу, набряку гіалоплазми, вакуольної трансформації мітохондрій, дегрануляції ендоплазматичної сітки. Із 2-го міс досліду характерною є неоваскуляризація шару нервових волокон.
Keywords: сітківка ока; паклітаксел; фоторецепторні клітини; нейрони