СКРИНІНГ НАЯВНОСТІ ТА ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ВЕЛИЧИНИ НЕЙРОРЕТИНОПРОТЕКТОРНОГО ЕФЕКТУ CЕРЕД ДЕЯКИХ ПРЕПАРАТІВ З АНТИОКСИДАНТНОЮ ДІЄЮ АБО МОДУЛЮВАЛЬНОЮ АКТИВНІСТЮ НА ФОРМУВАННЯ ГЛУТАМАТНОЇ ЕКСАЙТОТОКСИЧНОСТІ - Комнацька, К.М.; Черешнюк, І.Л.; Ходаківський, О.А.; Прокопенко, С.В. (Світ медицини та біології, 2016)
В статті наведено результати скринінгових досліджень наявності нейроретинопротекторного ефекту у мелатоніну, адемолу, цитиколіну, мексидолу, корвітину та тіотриазоліну з використанням імуноферментного методу для оцінки активності в сироватці крові маркера нейрональної деструкції – нейронспецифічної енолази. Встановлено, що всі досліджувані органопротектори мають нейроцитопротекторну активність в умовах модельної контузії ока, викликаної дією потоку вуглекислого газу під тиском, яка проявилась у вірогідній деескалації активності досліджуваного маркера. Найбільшу захисну дію продемонстрували мелатонін та адемол. Їх терапевтичне використання в запропонованих дозах сприяє збереженню цілісності нейронів сітківки при даній патології. Отримані дані можуть слугувати підґрунтям до впровадження даних лікарських засобів у практичну офтальмологічну практику для лікування травматичних уражень зорового аналізатора різного ґенезу.
Keywords: мелатонін; адемол; нейроретинопротекція; контузія ока