ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ НАСТОЙКИ ЛИСТЕЦЯ РЯСКИ МАЛОЇ ДЛЯ КОРЕКЦІЇ ЛІПІДНОГО ПРОФІЛЮ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ГІПОТИРЕОЗІ - Кононенко, А.Г.; Кравченко, В.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Проведені експериментальні дослідження ефективності застосування 30% настойки листеця ряски малої на показники ліпідного обміну в умовах гіпотиреоїдного стану у щурів. Експериментальний гіпотиреоз у щурів викликали введенням 1% розчину перхлорату натрію замість питної води протягом 20 днів. Через 20 днів експериментальним тваринам з гіпотиреозом вводили настойку листеця ряски малої в дозі 1 мл/100 г маси тіла тварини, препарат порівняння Йодомарин в дозі 12 мкг йоду/кг та розчин 30% етанолу як групи негативного контролю. В результаті проведених досліджень встановлений виразний коригуючий вплив 30% настойки листеця ряски малої на синтетичну функцію щитоподібної залози та ліпідний спектр сироватки крові в умовах гіпотиреозу, що проявлялося в нормалізації рівня тиреоїдних гормонів, зменшенні вмісту загальних ліпідів, загального холестерину, ліпопротеїнів низької щільності та тригліцеридів. Виявлено, що введення розчину 30% етанолу не призводило до позитивних змін в ліпідному спектрі. Таким чином, 30% настойка листеця ряски малої може бути рекомендована в якості регулятора гіпофункції щитоподібної залози та ліпідного профілю і є перспективною для подальшого поглибленого вивчення її ефективності.
Keywords: 30% настойка листеця ряски малої; експериментальний гіпотиреоз; перхлорат натрію; тиреоїдні гормони; ліпідний обмін