ОСОБЛИВОСТІ РЕМОДЕЛЮВАННЯ КАМЕР ЛЕГЕНЕВОГО СЕРЦЯ ЗАЛЕЖНО ВІД ТИПІВ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ГЕМОДИНАМІКИ - Слабий, О.Б.; Гнатюк, М.С.; Гасюк, П.А. (Світ медицини та біології, 2016)
Вивчено особливості ремоделювання камер легеневого серця залежно від типів центральної гемодинаміки. Встановлено, що правостороння пульмонектомія призводить до розвитку легеневого серця, що характеризується нерівномірним, диспропорційним зростанням маси та розширенням його камер, зменшенням резервних об′ємів шлуночків з домінуванням гіпертрофії, дилатації і зменшенням резервного об′єму правого шлуночка. Незбалансованість та диспропорційність між масами і просторовими характеристиками камер легеневого серця найвираженіщими виявилися при гіпо- та гіперкінетичному типах гемодинаміки.
Keywords: легеневе серце; камери; ремоделювання; центральна гемодинаміка