ПРОЛАКТИН ТА ЙОГО РОЛЬ В РЕАЛІЗАЦІЇ РЕПРОДУКТИВНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЖІНКИ - Гаджизаде, Г.Г. (Світ медицини та біології, 2016)
У статті наведено дані літератури про пролактину і його вплив на репродуктивний потенціал жінки. Основна роль пролактину полягає в регуляції репродуктивної функції людини. В організмі жінки пролактин здійснює різноманітні біологічні функції, маючи величезний вплив на стан репродуктивної системи, процеси імплантації та розвиток вагітність, а також відіграє виняткову роль в післяпологовій лактації. Основна функція пролактину під час вагітності - це стимуляція розвитку секреторного апарату молочної залози спільно з естрогенами, прогестероном, плацентарних лактогенного і кортізолом.Найбільш частим клінічним проявом гіперпролактинемії у жінок репродуктивного віку є гіпоменструальний синдром. Гиперпролактинемия є поширене порушення, що супроводжує недостатність лютеїнової фази. Безпліддя як первинне, так і вторинне є однією з основних скарг пацієнток з гіперпролактинемією. Рання діагностика всіх станів, що супроводжуються порушенням секреції пролактину, виявлення особливостей клінічної симптоматики при різному генезі гіперпролактинемії набуває особливої значущості. Вивчення даних питань, створення алгоритмів ведення хворих з синдромом гіперпролактинемії різного генезу і їх терапія є актуальними напрямами клінічних досліджень.
Keywords: пролактин; гіперпролак-тинемія; репродукція