ПОРУШЕННЯ ГЕМОСТАЗУ ТА ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КРОВІ - Гришко, Ю.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Проблема гемостазу завжди викликала підвищену цікавість так як це не лише одна із захисних систем, що забезпечують гомеостаз, нормальну життєдіяльність організму, а також тому, що в загальнопатологічних закономірностях пошкодження внутрішньосудинна агрегація тромбоцитів та зсідання крові займають важливе місце, є компонентом патогенезу різноманітних за етіологією та клінічними проявами захворювань, спричиняють вплив на перебіг, одужання, можуть бути безпосередньою причиною загибелі пацієнта. Знання патогенезу порушень системи гемостазу, клініки ДВЗ-синдрому та спричинених ними ускладнень, вміння враховувати значення цих порушень в захворюванні конкретного пацієнта дозволять проводити цілеспрямовану патогенетичну терапію, що може значно підвищити ефективність лікування.
Keywords: гемостаз; зсідання крові; тромбоцити