СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ЕНДОКРИННИХ ЗАЛОЗ - Якушко, О.С. (Світ медицини та біології, 2016)
Лекція - важлива ланка подачі теоретичного матеріалу. Лекція з ендокринної системи в курсі гістології знайомить студентів з новими поглядами на морфофункціональні особливості ендокринних залоз, їх гормональну активність і вплив на організм. Ендокринна система, поряд з нервовою та імунною, відноситься до числа регуляторно-інтегруючих систем організму. Під її контролем перебуває регуляція найважливіших функцій організму: росту, репродукції, розмноження і диференціювання клітин, обміну речовин і енергії, секреції, екскреції, всмоктування, поведінкових реакцій і інших. У цілому, функцію ендокринної системи можна визначити як підтримання гомеостазу організму.
Keywords: ендокринні залози; гормони