АНАЛІЗ ДОПЛЕРОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ В СИСТЕМІ МАТИ-ПЛАЦЕНТА-ПЛІД У ВАГІТНИХ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Макаров, О.Г. (Світ медицини та біології, 2016)
Було проведено ультрасонографичне дослідження з визначенням систоло-діастолічного співвідношення, пульсаційного індексу та індексу резистентності маткової артерії, спіральних артерій матки, артерії пуповини та середньо мозкової артерії плоду. Дослідження проводилось у 30 здорових вагітних та у 60 – з різними формами гіпертензівних станів. Отримані результати свідчать про первинність враження маточно- плацентарної ланки кровообігу в хибному колі патогенезу розвитку фето-плацентарної недостатності при артеріальної гіпертензії під час гестації.Встановлені нами порушення гемоциркуляції в матково-плацентарно-плодовому комплексі в 14-18 тижнів обумовлюють необхідність доплерометричного дослідження у вагітних з артеріальною гіпертензією в ранні терміни вагітності з метою ранньої діагностики розвитку порушень гемоциркуляції, гіпоксії та гіпотрофії плода та своєчасного початку лікування.
Keywords: гіпертензівни стани; судинний опір; доплерометрія; гемоциркуляція; фетоплацентарний комплекс