ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ДИСФУНКЦІЇ ЕНДОТЕЛІЮ І КОГНІТИВНИХ ПОРУШЕНЬ - Соколік, В.В. (Світ медицини та біології, 2016)
У 46 пацієнтів з когнітивним зниженням і деменцією вивчали біохімічні маркери судинної патології (АСЕ), дисфункції ендотелію (еNOS, EТ1), хронічного запалення (Аβ40, Аβ42), нейродегенерації (NSE) та за допомогою кореляційного і дисперсійного аналізів визначали їх пріоритетний зв’язок з віком або ступенем когнітивного дефіциту. Встановили, що за інтенсивністю судинної патології і її внеску у когнітивне зниження і розвиток деменції можна судити по таким специфічним біохімічним маркерам сироватки крові, як ангіотензин-перетворювальна (АСЕ) активність і β-амілоїдний пептид 42, тоді як динаміка сироваткових рівней eNOS, ET1 і β-амілоїдного пептиду 40 завдячує насамперед віковим змінам.
Keywords: вік; деменція; NSE; АСЕ; еNOS; EТ1; Аβ40; Аβ42