ОЦІНКА ОСОБЛИВОСТЕЙ ПОРУШЕНЬ ВНУТРІШНЬОСЕРЦЕВОЇ ГЕМОДИНАМІКИ І ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ МІОКАРДА У ЖІНОК ІЗ ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ У ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД НАЯВНОСТІ СУПУТНЬОЇ ЗАЛІЗОДЕФІЦИТНОЇ АНЕМІЇ - Сулим, С.О. (Світ медицини та біології, 2016)
Обстежена 141 жінка із гіпертонічною хворобою ІІ стадії з та без супутньої залізодефіцитною анемією віком від 54 до 87 років. За допомогою ехокардіографічного дослідження у пацієнток вивчали особливості порушень внутрішньосерцевої гемодинаміки і функціонального стану міокарда у залежності від наявності супутньої залізодефіцитної анемії, її важкості і тривалості. Виявлено, що у жінок із легкою супутньою залізодефіцитною анемією компенсація кровообігу відбувається лише за рахунок формування гіперкінетичного типу центральної гемоциркуляції. У свою чергу супутня залізодефіцитна анемія середньої важкості асоціюється з більш тяжкими змінами гемодинаміки: наявністю інструментальних ознак дилатації і об’ємного перевантаження правих і лівих камер серця; більш тяжким структурним ремоделюванням ЛШ та зростанням частоти реєстрації ексцентричної гіпертрофії. У якості специфічних функціональних маркерів тривалої залізодефіцитної анемії в жінок з гіпертонічною хворобою слід виділити ознаки більш суттєвого порушення функціонального стану ЛШ і значно вищу частоту реєстрації ексцентричної гіпертрофії лівого шлуночка.
Keywords: гіпертонічна хвороба; залізодефіцитна анемія; внутрішньосерцева гемодинаміка; функціональний стан міокарда