ЛІПІДНО-ФОСФОЛІПІДНІ ПОРУШЕННЯ У ПАЦІЄНТІВ З КОМОРБІДНИМ ПЕРЕБІГОМ НЕАЛКОГОЛЬНОЇ ЖИРОВОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ ТА ОЖИРІННЯМ НА ТЛІ ПАТОЛОГІЇ БІЛІАРНОГО ТРАКТУ ЗАЛЕЖНО ВІД МАСИ ТІЛА - Філіппова, О.Ю. (Світ медицини та біології, 2016)
Оцінювали зв'язок між показниками спектру ліпідів та фосфоліпідів у хворих з коморбідним перебігом неалкогольної жирової хвороби печінки та ожирінням на тлі патології біліарного тракту залежно від індексу маси тіла. Встановили, що у даної когорти при збільшенні індексу маси тіла спостерігається поглиблення метаболічних подій зі значними змінами у ліпідно-фосфоліпідному спектрі крові. За даними кореляційного аналізу встановлено, що підвищення ІМТ призводило до зниження рівнів ФЛ (rs=-0,402, р0,001 і rs=-0,338, р0,05), ФТХ (rs=-0,317, р0,05 і rs=-0,423, р0,01), СФМ (rs=-0,111, р>0,05 і rs=-0,385, р0,01) та вірогідного підвищення ВХС (rs=0,624, р0,001 і rs=0,639, р0,001), ТГ (rs=0,352, р0,01 і rs=0,359, р0,01), ЕХС (rs=0,387, р0,01 і rs=0,294, р0,05), ЛФТХ (rs=0,405, р0,001 і rs=0,499, р0,001), ФТЕА (rs=0,557, р0,001 і rs=0,409, р0,01) у хворих при різних клінічних формах НАЖХП, а саме при НАСП та НАСГ.
Keywords: неалкогольна жирова хвороба печінки; ожиріння; біліарний тракт; ліпіди; фосфоліпіди; індекс маси тіла