ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПРЕСІЇ РЕЦЕПТОРІВ CD 68 В СЕРОЗНИХ ЗАЛОЗАХ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ЛОБОВОЇ ПАЗУХИ ЛЮДИНИ - Довбня, Ю.М.; Проніна, О.М.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2016)
У статті представлений імуногістохімічний аналіз локалізації і рівня експресії інтегрального трансмембранного глікопротеїну CD 68 у власній пластинці слизової оболонки лобової пазухи людини. Встановлено дуже сильний рівень експресії маркера вільними макрофагами, які локалізувались дифузно в сполучній тканині, а також оточували кінцеві відділи та протоки. Несподіваною виявилась стійка (на всіх стінках лобової пазухи із зменшенням від 3 до 1 бали відповідно на нижній, передній та задній стінках) експресія CD 68 в цитоплазмі сероцитів кінцевих відділів. Дуже слабка реакція секрету в просвітах вивідних проток підтверджує отримані дані стосовно кінцевих відділів.
Keywords: лобова пазуха людини; CD 68; макрофаги; залози