ОЦІНКА ДИНАМІКИ ТИТРУ КОРТИЗОЛУ В КРОВІ ВІНЦЕВОГО СИНУСА ЩУРІВ В УМОВАХ ПІТУЇТРИН-ІЗАДРИНОВОГО ІНФАРКТУ МІОКАРДА - Петрик, І.О.; Ходаківський, О.А.; Прокопенко, С.В. (Світ медицини та біології, 2016)
Гострий (7 доба) та відновлювальний (21 доба) періоди пітуїтрин-ізадринового інфаркту міокарда (ІМ) у щурів супроводжуються підвищенням титру кортизолу у крові кронарного синуса відповідно у 6,13 та 3,58 рази, що вказує, як на розвиток дистресу в умовах гострого коронарного синдрому, так і на формування стероїдної кардіотоксичності. Превентивно-терапевтичне введення щурам корвітину дозою 10 мг/кг внутрІшньоочеревинно перешкоджає розвиток окресленої патології, на користь чого свідчить вірогідна деескалація титрів кортизолу у гострий та відновлювальний період ІМ відносно групи контрольної патології в середньому у 5,79 та 3,82 разу відповідно. Профілактичне застосування до моделювання ішемії та подальше лікувальне введення упродовж гострого та відновного періодів ІМ похідного 3,2'-спіро-піроло-2-оксиндолу сполуки R-86 умовно-ефективною дозою 10 мг/кг внутрішньошлунково повністю запобігало ескалації рівня досліджуваного гормону, що підтверджується відсутньою достовірною різницею у середніх показниках рівня кортизолу із інтактною групою тварин. Модулювальний вплив похідного 3,2'-спіро-піроло-2-оксиндолу сполуки R-86 та корвітину на формування стероїдної кардіотоксичності може бути одним із механізмів їх кардіопротекторної дії.
Keywords: пітуїтрин-ізадриновий інфаркт міокарду; похідне 3; 2'-спіро-пірроло-2-оксіндолу сполука R-86; корвітин; кортизол