МОРФОМЕТРИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОТОКОВОЇ СИСТЕМИ ПІДНЕБІННИХ ЗАЛОЗ ЩУРІВ ЗА УМОВ ВВЕДЕННЯ АДРЕНАЛІНУ - Тимошенко, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2016)
Метою роботи було визначити динаміку змін в протоковій системі піднебінних залоз щурів після введення адреналіну. Проведене морфометричне дослідження встановило, що введення щурам адреналіну викликає вірогідне зменшення метричних значень зовнішнього діаметру вивідних проток на 14 добу експерименту. До 30 доби відбулось прогресивне зменшення показника в протоках І і ІІІ порядках та збільшення - в протоках ІІ порядку. Висота епітеліоцитів збільшилась в протоках І порядку та зменшилась – в протоках ІІ та ІІІ порядку на 14 добу експерименту, на 30 добу спостереження – зменшилось. Діаметр просвітів проток піднебінних слинних залоз зменшився на всіх термінах спостереження. Встановлені зміни обумовлені як безпосереднім подразнюючим впливом адреналіну на організм щурів, так і змінами кровопостачання слизової оболонки, що призводить до порушення трофіки протокової системи піднебінних залоз щурів.
Keywords: морфометрія; піднебінні залози; адреналін; вивідні протоки