СТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ АРТЕРІЙ В УМОВАХ ВПЛИВУ ХОЛОДОВОГО ФАКТОРА - Фарадж Мусбах Ельмезугі,; Попадинець, О.Г.; Соболь, Л.В.; Дубина, Н.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Робота присвячена вивченню особливостей морфофункціональних змін у структурних елементах стінки артерій м’язового типу під впливом дії загальної глибокої гіпотермії. Використано 20 білих безпородних статевозрілих щурів масою 160-180 г. Охолодження проводили у відповідності до запатентованої методики. Евтаназія щурів здійснювалася методом передозування ефірного наркозу. Забір матеріалу проводили відразу після дії загальної глибокої гіпотермії та на 1-шу, 3-тю, 7-му доби постгіпотермічного періоду. На висоті дії холодового фактора та на 1-у, 3-ю доби постгіпотермічного періоду спостерігається набряк і часткове руйнування окремих клітинних і позаклітинних елементів артеріальної стінки. На 7-у добу превалюють дистрофічні зміни структурних компонентів судинної стінки.
Keywords: артерії м’язового типу; загальна гіпотермія