МІКРОСКОПІЧНА БУДОВА ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ НИЖНЬОЇ СТІНКИ ЛОБОВОЇ ПАЗУХИ ЛЮДИНИ В НОРМІ - Фоміна, Л.В. (Світ медицини та біології, 2016)
В роботі вивчена мікроскопічна будова гемомікроциркуляторного русла слизової оболонки нижньої стінки лобової пазухи. При дослідженні було з’ясовано що кровопостачання забезпечується судинами, серед яких визначається 2 основних компонента: поверхневі мікросудини, які забезпечують трофіку епітелію і глибока судинна сітка, яка локалізується в сполучній тканині власної пластинки та представлена артеріями і венами. Найбільші особливості серед усіх судин були виявлені у артеріол, які характеризувались значною кількістю гладеньких міоцитів (4-6 шарів, порівняно з 1-2 шарами) в середній оболонці, у порівнянні з артеріолами передньої стінки лобової пазухи. Було встановлено, що загальні риси будови гемомікроциркуляторного русла слизової оболонки нижньої стінки лобової пазухи, можливо співставити з будовою судин слизових оболонок інших приносових синусів.
Keywords: лобова пазуха; слизова оболонка; судини; людина