ЗМІНИ МІКРОПІНОЦИТОЗУ В КРОВОНОСНИХ КАПІЛЯРАХ МІОКАРДА ЩУРІВ ІЗ ВРОДЖЕНИМ ГІПОТИРЕОЗОМ У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ - Чухрай, С.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Методом ультраструктурного та морфометричного аналізу досліджені кровоносні капіляри міокарда 7, 45, 100 та 240 добових щурів з вродженим гіпотиреозом. Інтенсивність трансцитозу оцінювали за показниками об’ємної та кількісної щільності мікропіноцитозних везикул (МПВ), їх середньої площі зрізу та фактора форми. Виміри здійснювали на напівавтоматичному пристрої обробки графічних зображень. Встановлено, що у 7-ми добових щурів із ВГТ в ендотеліальних клітинах кровоносних капілярів міокарда інтенсивність мікропіноцитозу за кількісними показниками суттєво не відрізняється від вікового контролю. У 45-и добових щурів з ВГТ підсилені процеси трансендотеліального переносу речовин, про що свідчить підвищення кількісної щільності МПП. З’являються клітини, периферійні ділянки яких переповнені МПП. Об’ємна щільність МПП залишається статистично однотипною з показником у контролі, що пов’язано, скоріш усього з одночасним збільшенням кількості при зменшенні розмірів цих структур. У 100 добових щурів із САГ кількісна щільність МПВ перевищує показник не тільки у 45-ти добових щурів із САГ, а й в контролі. Таке збільшення може відображувати підсилення транцитозу і мати компенсаторну спрямованість. У 240 добових щурів із ВГТ відбувається суттєве зменшення кількості МПВ та їх злиття, що є однією з ознак зриву компенсаторних процесів в ендотелії кровоносних капілярів міокарда.
Keywords: вроджений гіпотиреоз; щури; мікропіноцитоз; електронна мікроскопія; морфометрія