ВПЛИВ ІНГІБІТОРА АКТИВАЦІЇ ЯДЕРНОГО ФАКТОРА κB НА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН СПЕРМИ ЩУРІВ ЗА УМОВ ПОЄДНАНОЇ ДІЇ НА ОРГАНІЗМ НІТРАТУ НАТРІЮ ТА РЕНТГЕНІВСЬКОГО ОПРОМІНЕННЯ - Шаталін, Б.О.; Костенко, В.О. (Світ медицини та біології, 2016)
У експерименті на 21 білому щурі досліджено вплив інгібітора активації ядерного фактора κB (NF-κB) – JSH-23 (4-метил-N-(3-фенілпропіл)бензол-1,2-діаміну) – на кількісні та якісні показники сперми за умов поєднаної дії на організм нітрату натрію (у дозі 200 мг/кг протягом 30 діб) та рентгенівського опромінення (у дозі 0,08 Гр три рази протягом тижня через день, сумарно 0,25 Гр). Показано, що введення JSH-23 (у дозі 1 мг/кг, 2 рази на тиждень) за умов експерименту істотно зменшує відсоток нежиттєздатних клітин та їх патологічних форм (з аномаліями голівки). При цьому порушується рухливість сперматозоїдів, що відбивається у збільшенні клітин із швидким поступальним рухом (нормокінезія, категорія A), а також сперміїв з коливальним невпорядкованим рухом (дискінезія, категорія С), зменшенні клітин з повільним поступальним рухом (гіпокінезія, категорія В) та нерухомих сперматозоїдів (акінезія, категорія D).
Keywords: ядерний фактор κB; нітратна інтоксикація; рентгенівське опромінення; сперматограма; кінезіограма