РЕЦЕПТОРИ ЛЕКТИНІВ У СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТАХ ОЧНОГО ЯБЛУКА ЩУРІВ ЗА УМОВ ДІЇ L-ТИРОКСИНУ - Щур, М.Б.; Ященко, А.М. (Світ медицини та біології, 2016)
З використанням набору лектинів різної вуглеводної специфічності мічених пероксидазою: LABA (αL-Fuc), PNA (βDGal), WGA (NАcDGlc NА NА), HPA (αNАcDGal), SNA (NeuNAc(α2-6)DGal) та CNFA (GalNAcβ1) вивчали вуглеводні детермінанти функціональних апаратів очного яблука контрольних та дослідних щурів, які отримували L-тироксин упродовж 20 діб. Лектиногістохімічні дослідження показали поліморфність нейронів гангліонарного шару та депонування в місцях локалізації тигроїда вуглеводних детермінант αL-Fuc та NeuNAc. За умов дії L-тироксину відмітили незначне зниження реактивності мультиполярних нейронів з лектинами SNA та PNA. У стромі рогівки високу специфічність зв’язування лектини SNA, PNA, HPA, CNFA, LABA проявили з кератоцитами як контрольних, так і дослідних тварин. Лектини SNA і LABA можуть бути рекомендовані в якості селективних гістохімічних маркерів мультиполярних нейронів гангліонарного шару сітківки, лектин WGA можна пропонувати для диференціального виявлення горизонтальних та амакринних клітин.
Keywords: лектинова гістохімія; глікополімери; очне яблуко; L- тироксин