ДНК-ГЕНЕАЛОГІЯ СУЧАСНОГО ЛЮДСТВА - Помогайбо, В.М.; Власенко, Н.О.; Березан, О.І.; Петрушов, А.В.; Беседіна, І.С.; Починок, Є.А.; Мельничук, М.М.; Макаренко, Я.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Результати досліджень структурних особливостей ДНК людей різних регіонів планети підтвердили гіпотезу про африканське походження сучасного людства, яка до цього базувалася лише на палеонтологічних і археологічних даних. Показано, що сучасне людство походить із популяції розміром від 2000 до 10000 особин, яка існувала на території Південно-східної Африки близько 190 тис. років тому. Протягом 100-50 тис. років тому здійснювалася міграція наших далеких предків із Африки та поступове заселення всієї планети. Виявилося також, що неандертальська людина та людина сучасного біологічного типу – споріднені види, які походять від спільного предкового виду. Сучасне людство – єдиний біологічний вид, який складається з великих рас, що виникли на різних континентах під дією різних біологічних, географічних та погодно-кліматичних факторів.
Keywords: геном; ДНК-маркери; мтДНК; Y-хромосома; автосоми; заміна нуклеотидів; повтори; частота мутацій; популяція; неандертальська людина; раса