ОЦІНКА ЦИТОКІНОВОГО ПРОФІЛЮ ХВОРИХ З АЛЕРГІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ, УСКЛАДНЕННЯМИ ДИСБАКТЕРІОЗОМ ТОВСТОГО КИШЕЧНИКА - Алірзаєва Ф. В., (Світ медицини та біології, 2016)
Обстеження 112 хворих з алергічними захворюваннями. Обстеження були розділені на 2 групи: I група (основна) - 58 (дорослі - 18, діти - 40) хворих, які страждають на алергічні захворювання і дисбактеріозом, II група (порівняння) - 34 (дорослі-12, діти - 22) хворих з алергічними захворюваннями, без дисбактеріозу. Виявлено підвищення середнього рівня ІЛ-6 у дорослих хворих з алергією і вторинним дисбиозом в 2,9 рази і в 1,1 рази в порівнянні з контрольною і II групою відповідно. Зміст ІЛ-1 в крові у дорослих з алергією і дисбиозом перевищувало таке у дорослих контрольної групи - в 4,1 раз і II групи - в 1,0 раз. Зміст ФНО-α було нижчим у дітей з кропив'янкою. Виявлено достовірне зниження концентрації ФНО-α в сироватці крові дітей з декомпенсованою стадією. Отже, поєднане ураження алергічним запаленням і дисбиозом супроводжувалося більш глибокими порушеннями цитокінової мережі в сироватці крові.
Keywords: дисбактеріоз; алергія; інтерлейкіни; діти; дорослі