СТРУКТУРНО-ГЕОМЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ СЕРЦЯ У ЧОЛОВІКІВ З ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ ЗАЛЕЖНО ВІД ІНДЕКСУ МАСИ ТІЛА - Бідзіля, П.П. (Світ медицини та біології, 2016)
Досліджено зміни структурно-геометричних показників серця у чоловіків з хронічною серцевою недостатністю залежно від індексу маси тіла. Встановлено, що за наявності ожиріння відбувається значніша дилатація аорти, правих відділів серця та існує тенденція до переважання розмірів лівого шлуночка, паралельно з більш вираженою гіпертрофією міокарда. Пацієнти з нормальною вагою схильні до більших проявів кальцинування клапанів, поширення пульмональної та поглиблення мітральної, аортальної і трикуспідальної регургітації. У досліджуваних з надлишковою масою тіла спостерігалось поширення мітральної, аортальної, трикуспідальної та поглиблення пульмональної регургітації.
Keywords: хронічна серцева недостатність; чоловіки; структурно-геометричні зміни серця; індекс маси тіла