ПОРІВНЯННЯ ХІРУРГІЧНИХ ШАБЛОНІВ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ДЕНТАЛЬНИХ ІМПЛАНТАЦІЯХ - Руфат Акіф Огли Гусейнлі, (Світ медицини та біології, 2016)
Була обстежена група пацієнтів в кількості 260 осіб, які мали дефекти зубних рядів верхньої і нижньої щелеп. Хворих розділили на 2 групи по 130 чоловік у кожній. Для хворих першої групи виготовили рентгеноконтрастні акрилові хірургічні шаблони з використанням сульфату барію. Для хворих другої групи виготовили нерентгеноконтрастние акрилові хірургічні шаблони з додатковим використанням рентгеноконтрастних маркерів. Розроблена нова методика передопераційного обстеження пацієнтів дозволяє на ранньому етапі діагностики враховувати параметри кісткової тканини, в тому числі щільність кісткової тканини, висоту, ширину, відстань до антагонирующих зубів і оклюзійної площини. Ця методика дозволяє оптимізувати хірургічну і ортопедичну тактику при різних дефектах кісткової тканини. Розроблений новий вид хірургічних шаблонів, дозволяє перенести дані, п олучение в результаті обстеження на операційне поле з мінімальними відхиленнями і створює можливість уникнути ускладнень на етапі хірургічного втручання.
Keywords: дентальна імплантація; хірургічний шаблон; комп'ютерна томографія.