НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТИ НАДАННЯ КАРДІОХІРУРГІЧНОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ У 2005–2014 Р.Р. - Донік, О.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Лікування хворих із вродженими і набутими вадами серця, ішемічною хворобою серця чи складними порушеннями його ритму неможливе без хірургічного втручання. В дослідженні, яке присвячене аналізу динаміки надання кардіохірургічної допомоги в Україні за період 2005–2014 рр., використані дані офіційної медичної статистики. Особливу увагу було приділено частоті оперативних втручань на серці та післяопераційній летальності на національному і регіональному рівнях. Встановлено збільшення обсягів кардіохірургічної допомоги за 2005–2014 рр. у 3,5 рази, при цьому питома вага операцій на серці серед усіх оперативних втручань зросла з 0,3% до 1,16%. Аналіз регіональних особливостей надання кардіохірургічної допомоги показав найбільшу частоту операції на серці в Києві та Дніпропетровській області (22,42 та 12,17 операцій на 10 тис. населення відповідно), найнижчу – в Чернівецькій та Сумській областях (0,12 та 0,49 на 10 тис. відповідно). Кореляційний аналіз, проведений по всіх областях України, виявив слабкий зворотній зв’язок між частотою операцій на серці та післяопераційною летальністю.
Keywords: кардіохірургічна допомога; серцево-судинні хірурги; операції на серці; післяопераційна летальність