МЕТАБОЛІЗМ КОЛАГЕНУ В РОТОВІЙ РІДИНІ ДІТЕЙ З ДИСПЛАСТИЧНИМ СКОЛІОЗОМ - Коротич, Н.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Проведено дослідження метаболізму колагену в ротовій рідині у 50 дітей з диспластичним сколіозом віком 11-12 років та 25 осіб контрольної групи того ж віку. Виявлено підвищений його розпад в порівнянні зі здоровими дітьми, свідченням чого є достовірне збільшення екскреції оксипроліну в 1,5-2 рази в залежності від ступеня тяжкості захворювання. Підвищення екскреції оксипроліну при гінгівіті та карієсі свідчить про активізацію катаболізму колагену при цих захворюваннях. У 59,42±4,18% дітей зі сколіозом виявлений дефіцит аскорбінової кислоти, особливо це помітно при сколіозі II ступеня тяжкості (91,89±4,49%), що призводить до порушення синтезу колагену, та утворенню неповноцінної сполучної тканини. Недонасиченість організму дітей зі сколіозом аскорбіновою кислотою, високий процент розповсюдженості карієсу та гінгівіту у дітей з гіповітамінозом С є підставою для призначення вітаміну С в комплексі лікувально-профілактичних заходів для профілактики стоматологічних захворювань у цих дітей.
Keywords: диспластичний сколіоз; оксипролін; аскорбінова кислота; карієс; гінгівіт; діти