МІКРОБІОЛОГІЧНА ОЦІНКА ПРОТИМІКРОБНОЇ ДІЇ ДЕЗІНФІКУЮЧИХ ТА АНТИСЕПТИЧНИХ ЗАСОБІВ ВІДНОСНО ШТАМІВ STAPHYLOCOCCUS AUREUS, ВИЛУЧЕНИХ ВІД БАКТЕРІОНОСІЇВ - Кочнєва, О.В.; Коцар, О.В.; Петренко, Л.О.; А. А. П’ятигор (Світ медицини та біології, 2016)
Особливу роль серед збудників госпітальні інфекції мають штами Staphylococcus аureus. Бактеріоносії серед медичного персоналу є постійним резервуаром інфекції у лікувальних установах. Слизові оболонки зіву та носа медичних працівників часто колонізуються мікроорганізмами, які мають полірезистентність до хіміотерапевтичних засобів. Основними заходами профілактики госпітальних інфекцій є використання антисептиків та дезінфектантів. На сьогоднішній день кількість резистентних штамів до цих засобів збільшується. Аналіз результатів досліджень дозволив встановити, що з 248 обстежених студентів медиків виділено 19,4 % штамів S. aureus, серед яких виявлено 6,4 % штамів MRSA. При визначенні чутливості штамів S. aureus до дезінфектантів та антисептів диско-дифузійним методом встановлено, що більш високу антимікробну дію мав 1 % розчину лізофарміну – 82,4±4,9 % чутливих штамів. Найбільш активними антисептиками виявились бензоїлпероксид – 84,3±2,3 % та неостерілу – 72,1±3,6 % чутливих штамів. У штамів MRSA виявлена резистентність майже до всіх антисептиків та дезінфектантів, окрім 1 % розчину лізофарміну – 18,2±4,2 % та бензоїлпероксиду – 16,5±5,1 % чутливих штамів. Одже, вибір ефективних антисептиків та дезінфектантів повинен бути обумовлений їх високою антимікробною активністю проти штамів S. aureus, особливо враховуючи наявність метицилін-резистентності.
Keywords: Staphylococcus аureus; резистентність; дезінфектанти; антисептики