ДИНАМІКА ЗМІН ПОКАЗНИКІВ СИСТЕМИ ЗСІДАННЯ КРОВІ ПРОТЯГОМ ВАГІТНОСТІ У ЖІНОК З ТРОМБОФІЛІЧНИМИ СТАНАМИ - Макаров, О.Г. (Світ медицини та біології, 2016)
Основну категорію ризику за антифосфоліпидним синдромом складають жінки в період вагітності, та частота зустрічальності симптомокомплексу у цієї категорії пацієнток становить не менше 5%. Метою роботи було визначення стану системі гемокоагуляційного гомеостазу у вагітних з тромбофілією в різні терміни гестації. Дослідження системи гемостазу проводилося в І, ІІ та ІІІ триместрах гестації. Клінічно обстежено 32 вагітних з лабораторно підтвердженим антифосфоліпідним синдромом (основна група) та 30 жінок з фізіологічним перебігом вагітності (контрольна група). При цьому було виявлено стійке підвищення коагуляційного потенціалу, як у прокоагулянтної так і у судинно-тромбоцітарної ланках системи гемостазу в групі вагітних з АФС.
Keywords: гемостаз; тромбофілія; гестація; антифосфоліпідний синдром