СТАН МЕДИЧНОЇ ПРОІНФОРМОВАНОСТІ БАТЬКІВ ТА ЇХ МОТИВАЦІЯ ДО ПРОФІЛАКТИКИ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ СЕРЕД ДІТЕЙ - Мехтієва, А.Ф. (Світ медицини та біології, 2016)
Проведено анкетування матерів трьох груп школярів - з артеріальною гіпертензією (АГ), високим нормальним артеріальним тиском і контрольної групи. Отримані результати показують, що недостатня медична інформованість, різноманітні джерела її отримання батьками, в першу чергу матерями, призводить до несвоєчасного діагностування серед школярів АГ, навіть при наявності її дебютної симптоматики. Знижується також рівень їх схильності до виконання дітьми лікувальних приписів лікарів. У зв'язку з цим необхідне проведення масової роз'яснювальної роботи з інформуванням батьків про заходи з охорони здоров'я школярів, в т.ч. і профілактиці серед них АГ.
Keywords: артеріальна гіпертензія; профілактика; медична інформованість батьків