МІОФАСЦІАЛЬНА СИМПТОМАТИКА У ХВОРИХ З М'ЯЗОВО-СУГЛОБОВОЮ КОМПРЕСІЙНО-ДИСЛОКАЦІЙНОЮ ДИСФУНКЦІЄЮ СКРОНЕВО-НИЖНЬОЩЕЛЕПНОГО СУГЛОБА - Рибалов, О.В.; Яценко, П.І.; Яценко, О.І.; Іваницька, О.С. (Світ медицини та біології, 2016)
У статті проаналізовано результати комплексного обстеження 89 пацієнтів з м'язово-суглобовою компресійно-дислокаційною дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС). Авторами виявлено, що міофасціальний больовий симптом при дисфункції суглоба має чітку клінічну картину, яка полягає у виникненні м'язового спазму і зниженні обсягу рухів нижньої щелепи, наявності хворобливих м'язових ущільнень в напружених м'язах (тригерних точок), появі зон відображеної болю в скроневій і потиличній областях, області вуха. Встановлено, що причина міофасціальних болів пов'язана не з морфологічними змінами в СНЩС, а з функціональними розладами жувальної мускулатури, які можуть поєднуватися з морфологічними. При цьому існує ймовірність обмеження рухливості одного з суглобів або тимчасового його блокування, що призводить до сильних рефлекторним м'язовим змін.
Keywords: скронево-нижньощелепний суглоб; компресійно-дислокаційна дисфункція; міофасціальний больовий симптом