ДЕЯКІ ПАТОГЕНЕТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОЄДНАННЯ CAGA I VACA H.PYLORI У ХВОРИХ НА ПЕПТИЧНУ ВИРАЗКУ ШЛУНКА ТА ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ, ПОЄДНАНОЇ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ І ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ТИПУ 2 - Сіцінська, І.О. (Світ медицини та біології, 2016)
Стаття присвячена вивченню функціонального стану ендотелію у хворих на пептичну виразку шлунка та дванадцятипалої кишки у поєднані з артеріальною гіпертензією і цукровим діабетом типу 2. Обстежено 80 пацієнтів (40 хворих на пептичну виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, 40 хворих на пептичну виразку шлунка та дванадцятипалої кишки у поєднані з артеріальною гіпертензією і цукровим діабетом типу 2). Встановлено порушення ліпідного обміну та окисно-відновної системи, що свідчить про виснаження резервів антиоксидантного захисту організму, супроводжуючи підсилення деструктивних процесів і збільшенням тяжкості перебігу захворювань.
Keywords: пептична виразка шлунка; дванадцятипала кишка; цукровий діабет типу 2; артеріальна гіпертензія; ліпідний обмін; окисно-відновна система