КЛІНІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВІДНОВЛЕННЯ БІЧНИХ ЗУБІВ ВІТЧИЗНЯНИМ КОМПОЗИТНИМ МАТЕРІАЛОМ ЗА УМОВ ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ ТЕХНІК ПЛОМБУВАННЯ - Соколова, І.І.; Герман, С.І.; Бірюкова, М.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Наведено результати використання техніки «листкової реставрації» при пломбуванні каріозних порожнин середньої глибини, розташованих на апроксимальних поверхнях. У групі порівняння для пломбування використовували традиційну техніку «зустрічних трикутників». Клінічними критеріями оцінки були вибрані такі показники по Ryge G., як крайова адаптація, крайове забарвлення, післяопераційна чутливість і збереження анатомічної форми. Дворічним терміном спостереження доведено, що методика «листкової реставрації» дійсно дозволяє знизити прояви полімеризаційної усадки при пломбуванні порожнин апроксимальної локалізації.
Keywords: полімерні матеріали; пломбування; каріозні порожнини; апроксимальна локалізація; полімеризаційний стрес