ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МОДЕЛЕЙ ДИСБІОЗУ ПІХВИ МИШЕЙ, СТВОРЕНИХ ШЛЯХОМ ВВЕДЕННЯ ШТАМІВ STAPHYLOCOCCUS AUREUS - Воробєй, Є.С.; Воронкова, О.С.; Вінніков, А.І. (Світ медицини та біології, 2016)
Порівняльний аналіз якісного та кількісного складу мікрофлори піхви мишей показав, що при дисбіозі, індукованому плівкоутворюючим штамом S. aureus (ДПС), визначалися більш значні зміни, ніж при дисбіозі, індукованому неплівкоутворюючим штамом S. aureus (ДНС). Так, при ДПС кількість мікроаерофільних лактобацил зменшувалася до 1,07±0,58 lg КУО/мл при частоті виявлення 44,1%, а при ДНС – до 1,71±1,10 lg КУО/мл при частоті 70,1%, тоді як кількість анаеробних лактобацил зменшувалася до 3,60±2,46 lg КУО/мл при частоті 44,1% та 3,77±2,28 lg КУО/мл при частоті 49,3% відповідно. При цьому кількість стафілококів при ДПС збільшувалася до 3,36±2,36 lg КУО/мл, а при ДНС – до 2,99±1,38 lg КУО/мл при частоті виявлення 100% в обох випадках, тоді як кількість ентеробактерій збільшувалася до 2,39±1,30 lg КУО/мл при частоті 19,1% та до 2,00±1,14 lg КУО/мл при частоті 19,4% відповідно. Крім того, спостерігалося збільшення загального мікробного числа до 2,79×105 КУО/мл для моделі ДПС та до 1,62×105 КУО/мл – для ДНС, причому співвідношення кількості аеробних представників мікрофлори до анаеробних становило 1 : 83 та 1 : 90 відповідно. Отже, ДПС характеризувався значним ростом кількості умовно-патогенних та анаеробних бактерій і більшою стійкістю дисбіозу.
Keywords: стафілококи; біоплівка; дисбіоз; репродуктивний тракт