БІОСУМІСНІСТЬ ІНДИГЕННИХ ТА ПРОБІОТИЧНИХ ШТАМІВ ЛАКТОБАКТЕРІЙ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Лаврик, Г.С. (Світ медицини та біології, 2016)
В експерименті на білих мишах моделювали антибіотико-асоційований дисбактеріоз кишечника впродовж трьох днів. Зафіксовано повну елімінацію Escherichia coli та Bifidobacterium spp., значне зменшення кількості Lactobacіllus spp. та проліферацію грибів роду Candida spp. Після імплантації лактобактерій встановлено низьку ефективність корекції мікрофлори при використанні аутоштамів у порівнянні з пробіотичними. У період самовідновлення, через 26 днів після початку експерименту, відбулось поступове встановлення вихідних кількісних показників Lactobacіllus spp. у конрольній групі та групі з використанням аутоштамів, яке значно перевищувало рівень лактобактерій у групах із застосуванням пробіотичних штамів лактобактерій.
Keywords: лактобактерії; умовно-патогенні мікроорганізми; дисбактеріоз; пробіотик «Лактобактерин»; біокорекція