ВЗАЄМОДІЯ ДНК З КЛАСТЕРНИМИ СПОЛУКАМИ РЕНІЮ РІЗНИХ СТРУКТУРНИХ ТИПІВ - Парамонова, К.В.; Голіченко, О.А.; Бабій, С.О.; Штеменко, О.В.; Штеменко, Н.І. (Світ медицини та біології, 2016)
Вивчено взаємодію ДНК з кластерними сполуками Ренію(ІІІ) трьох структурних типів, що відрізняються кількістю та орієнтацією органічних лігандів навколо кластерного фрагменту Re26+ методом електронної спектроскопії. Підтверджено механізм взаємодії цис-, транс-дикарбоксилатів та тетракарбоксилату диренію(ІІІ) із суперспіралізованим полінуклеотидом шляхом ковалентного зв’язування, утворення комплексу сполука Ренію(ІІІ) – нуклеїнова основа з наступним розплетенням спіралі ДНК. Показано, що така взаємодія має особливості при низьких і високих концентраціях кластерних сполук Ренію та відрізняється для різних структурних типів. Показано редокс-активацію процесу взаємодії сполук Ренію та ДНК, що може пояснити показану раніше синергічну або адитивну антиканцерогенну дію сполук Ренію та Платини.
Keywords: кластерні сполуки Ренію(ІІІ); ДНК; розплетення ДНК; редокс-активація