ВИВЧЕННЯ ГОНАДОТОКСИЧНОЇ ДІЇ ЕТИЛОВОГО ЕФІРА Α- БРОМІЗОВАЛЕРІАНОВОЇ КИСЛОТИ - Туркіна, В.А. (Світ медицини та біології, 2016)
В експериментальних умовах вивчалися зміни органометричних параметрів сім’яників та функціональних показників сперматазоідів у статевозрілих щурів під дією етилового ефіру α-бромізовалеріанової кислоти при внутрішньошлунковому надходженні в дозах 32,8 мг/кг та 6,56 мг/кг. Змін показників, що досліджувались, не виявлено, за виключенням значного збільшення відносної ваги сім’яників. Даний факт може трактуватись як потенційна гонадотоксичність сполуки. Отримані дані є підставою для проведення подальших досліджень стану морфологічних показників сперматогенного епітелію.
Keywords: гонадотоксична дія; етиловий ефір α-бромізовалеріанової кислоти; лабораторні щурі