МЕТОДИКА КІЛЬКІСНОЇ ОЦІНКИ РІВНЯ ДЕСТРУКЦІЇ ПЛАВНЕВИХ БІОТОПІВ СТЕПОВИХ РІЧОК ПІВНІЧНОГО ПРИЧОРНОМОР’Я - Мазур, І.О. (Світ медицини та біології, 2016)
Розроблено та успішно апробовано методику уніфікованої оцінки рівня деструкції та стану плавневих біотопів степових річок, яка базована на застосуванні кількісного критерію – коефіцієнту плавневості. Останній дозволяє ретроспективні, оперативні та прогностичні оцінки стану таких динамічних і екологічно уразливих екокомплексів, якими є плавні. Апробація даної методики виконана в 2012-2016 рр. на прикладі степових річок Тилігуло-Бузького межиріччя. Результати сучасних сезонних і багаторічних, а також ретроспективних оцінок деструкції плавнів дозволили встановити низку географічних і еколого-гідрологічних закономірностей функціонування плавневих екосистем в умовах нестабільного режиму обводненості річкових долин. При цьому, коефіцієнти плавневості тісно коригують із параметрами засоленості локальних ділянок річкових заплав та типом панівних фітоугруповань.
Keywords: кількісна оцінка; деструкція; плавневі біотопи; коефіцієнт плавневості; степові річки; Північне Причорномор’я