ПОЧАТОК ГЕНЕТИКИ: ҐРЕҐОР МЕНДЕЛЬ ТА ІНШІ - Помогайбо, В.М.; Петрушов, А.В.; Березан, О.І. (Світ медицини та біології, 2016)
Здійснено огляд публікацій ХІХ та початку ХХ ст. стосовно вивчення спадковості живих організмів. Визначено, що окремі дослідники спостерігали результати експериментів, подібні до результатів Ґ. Менделя, але не зрозуміли їх або не звернули на них увагу, бо цікавилися лише проблемою виду. Успіх Ґ. Менделя у відкритті перших законів генетики зумовлений тим, що він мав намір визначити закономірності успадкування ознак і використав для цього математичні методи. Наука ХІХ ст. не була готова сприйняти ці закони і лише повторне їх відкриття на межі століть започаткувало нову галузь біології – генетику.
Keywords: Ґ. Мендель; успадкування ознак; закон одноманітності; закон розщеплення; закон незалежного розподілу