МЕТАБОЛІЧНИЙ СИНДРОМ У АКУШЕРСТВІ ТА ГІНЕКОЛОГІЇ - Тагіева Ф. А., F. (Світ медицини та біології, 2016)
На тлі метаболічного синдрому вагітність, пологи, післяпологовий період протікають із значним числом ускладнень. Аналіз наявних відомостей про перебіг вагітності в умовах метаболічного синдрому, дозволяє припустити, що приєднання прееклампсії стоїть на першому місці в структурі гестаційних ускладнень - в 60-100% спостережень. Гінекологічна патологія, для якої характерно розвиток метаболічного синдрому, включає гіперплазію і рак ендометрія, синдром гіперандрогенії, ендометріоз, дисгормональні захворювання молочних залоз, менопаузальний метаболічний синдром і ін. З огляду на значимість даної проблеми в акушерстві, є актуальним створення програми предгравидарной підготовки і ведення пацієнток з метаболічним синдромом на всіх етапах гестації.
Keywords: метаболічний синдром; ожиріння; вагітність; ускладнення; менопауза