ФОЛІЄВА КИСЛОТА ТА ЇЇ РОЛЬ У РЕПРОДУКТИВНОМУ ЗДОРОВ'Ї ЖІНОК З СИНДРОМОМ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ - Архипкіна Т. Л. (Світ медицини та біології, 2015)
Стаття присвячено біологічній ролі фолієвої кислоти та її похідних в репродуктивній функції жінки. Акцентовано увагу на вплив дефіциту фолієвої кислоти у формуванні гіпергомоцистеїнемії та ендотеліальної дисфункції у хворих з синдромом полікістозних яєчників, наводяться результати власних спостережень. Встановлено, що у пацієнток зі СПКЯ має місце дефіцит фолієвої кислоти різного ступеня вираженості та підвищений вміст ендотеліну-1. Виявлено негативний кореляційний зв'язок між вмістом фолієвої кислоти та концентрацією гомоцистеїну в плазмі. Вказано на необхідність визначення рівня фолієвої кислоти з метою своєчасного проведення заходів спрямованих на профілактику розвитку ендотеліальної дісункціі.
Keywords: синдром полікістозних яєчників; фолієва кислота; гомоцистеїн; ендотелін-1