СТАН ПОРОЖНИНИ РОТА І ПАРАМЕТРИ ЕНДОГЕННОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ В СЛИНІ У ХВОРИХ З ХРОНІЧНОЮ НИРКОВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ - Бабаєв Д. А., J.A. (Світ медицини та біології, 2015)
Серед 20 пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю було проведено дослідження спектральних речовин в слині низьких і середніх речовин до і після гемодіалізу. Було виявлено, що серед пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю до гемодіалізу рівень речовин низької і середньої молекулярної маси в слині був підвищений на всіх досліджуваних довжини хвилі. Після гемодіалізу було зазначено зниження речовин низької і середньої молекулярної маси в діапазоні від 254 до 284 нм, а в інтервалі 294 і 304 було виявлено збільшення речовин низької і середньої молекулярної маси, що можливо пов'язано з перерозподілом низькою молекулярною субфракции в слині.
Keywords: хронічна ниркова недостатність; ендотоксікація; речовини низької і середньої молекулярної маси; слина