ОСОБЛИВОСТІ МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ШКОЛЯРІВ, ПРОЖИВАЮТЬ В УМОВАХ ВИСОКОГІР'Я - Ісаєв І. І., I.I.; Агаєв М. А. (Світ медицини та біології, 2015)
Обстежено 345 дітей 6-17 років, що проживають постійно в високогірному районі Лерик Азербайджанської Республіки. З них у 8,40% (29) виявлені різні хронічні захворювання, 61,45% (212) школярів співвіднесені до I та 30,15% (104) до II групи здоров'я. З віком у порівнянні з дівчатками у хлопчиків переважали схильність до зниження рівня здоров'я і харчування. Встановлено, що рівень фізичного розвитку молодших школярів у 60,38% випадків «середнє», в 16,98% - "нижче середнього", в 8,49% - "низьке", 10,38% - "вище середнього" і тільки 3,77% випадків "високе". У середньому шкільному віці число дітей із середнім рівнем розвитку зменшилося до 13,27% випадків. У старшокласників рівень фізичного розвитку в 22,32% випадків було «середнє», в 25,89% - "нижче середнього", в 11,61% - "низьке", 31,25% - "вище середнього" і тільки 8, 93% випадків "високе". Якщо у хлопчиків фізіологічне витягування відбувається в 12-13 років, а у дівчаток в 11 років, то у обстежених нами це було у хлопчиків у 15 років і дівчаток у 14-15лет, при цьому фізіологічний динамічний ріст маси і довжини тіла у дітей високогір'я уповільнений і призводить до порушення швидкості індивідуального розвитку. Так само у 40,51% школярів була встановлена дисгармоничность розвитку, більше виражена у хлопчиків, в 36,39% випадків дисгармонія була помірною і в рівній мірі в обох статей (36,63% і 36,11%), в 4,12 % випадків різка дисгармоничность в порівнянні з дівчатками (2,78%) у хлопчиків (5,23%) була в двоє вираженою. Таким чином, стабільне відставання довжини і маси тіла в препубертатний і пубертатний періоди інтенсивного фізіологічного зростання школярів може бути індикатором наявності стану хронічного стресу в організмі.
Keywords: гірська місцевість; школярі; здоровьe; харчування; гармонійність; фізичний розвиток