ЛІКУВАННЯ ПОРУШЕНЬ МЕНСТРУАЛЬНОГО ЦИКЛУ У ЖІНОК З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Мамедгасанов Р. М.; Аббасова Л. К.; Мешадиева С. Е. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті дана інформація про дослідження, присвяченому вивченню та лікуванню порушень менструального циклу у жінок з метаболічним синдромом. У дослідження, проведене з 2011 по 2013 роки, включені результати обстеження 50 пацієнтів з метаболічним синдромом до і після лікування, що скаржаться на порушення менструального циклу. Дослідження показало, що порушення менструального циклу у жінок з метаболічним синдромом в основному пов’язані з наявністю у них синдрому полікістозних яєчників. Порушення менструального циклу були в основному за типом олігоменореї і аменореї. Лікування порушень менструального циклу у жінок з метаболічним синдромом препаратом Гальвусмет 50/1000 мг дало позитивні результати. Результати лікування показали, що протягом перших 6-ти місяців лікування у жінок з 1 і 2 ступенем ожиріння ІМТ нормалізувався. Рівень інсуліну натще в цих групах знизився до норми, менструальний цикл нормалізувався (26 – 31 день). У жінок з третім ступенем ожиріння вага знизилася до першого ступеня ожиріння, менструальний цикл відновився (34 – 40 днів). Результати лікування жінок з порушеннями менструального циклу та метаболічним синдромом (полікістоз яєчників з інсулінорезистентністю) показали, що препарат Гальвусмет 50/1000 мг є ефективним засобом лікування при даній патології.
Keywords: метаболічний синдром; інсулінорезистентність; аменорея