ОПТИМІЗАЦІЯ ДЕЗІНТОКСИКАЦІЙНОЇ ІНФУЗІЙНОЇ ТЕРАПІЇ ПРИ ОДОНТОГЕННИХ ОСТЕОФЛЕГМОНАХ - Ткаченко, П.І.; Гуржій, О.В.; Білоконь, С.О.; Коротич, Н.М. (Світ медицини та біології, 2015)
Вивчено ефективність дезінтоксикаційної активності «Реосорбілакту» в порівняльному аспекті при комплексному лікуванні гострого одонтогенного остеоміеліту, перебіг якого ускладнювався остеофлегмоною із залученням 2-3 суміжних анатомічних ділянок чи міжклітинних просторів. Встановлено динамічні зміни розвитку ендогенної інтоксикації в залежності від обсягу лікувальних заходів у 37 дітей віком від 7 до 12 років, розділених на 2 групи. У 20 із них склад фармакологічних препаратів включав перелік, що відповідає базовій методиці, а в другій групі, яка складалася із 17 дітей, до комплексу додатково було залучено «Реосорбілакт». Як показали результати дослідження маркерів ендогенної інтоксикації, їх рівні на 5 добу спостереження були нижчими саме в другій групі хворих, що вказує на більш виражені дезинтоксикаційні властивості даного плазмозаміщуючого препарату.
Keywords: діти; одонтогенна остеофлегмона; ендогенна інтоксикація; лікування