ВПЛИВ ДЕНТАЛЬНОЇ ІМПЛАНТАЦІЇ НА ЯКІСНІ ВЛАСТИВОСТІ РОТОВОЇ РІДИНИ В РАННІ ТЕРМІНИ ПІСЛЯОПЕРАТИВНОГО ВТРУЧАННЯ - Ткаченко, П.І.; Гуржій, О.В.; Панькевич, А.І.; Білоконь, С.О. (Світ медицини та біології, 2015)
В роботі наведені результати вивчення загальної секреторної активності слинних залоз, фізико-хімічних і біохімічних показників ротової рідини у 36 пацієнтів віком від 50 до 65 років з повною адентією нижньої щелепи, яких було розділено на 2 групи. Співставлення результатів, отриманих після встановлення 4 імплантатів кожному хворому в іагностика я проміжку, на 3 та 7-8 добу після оперативного втручання дозволили виявити у них певні відмінності. Зокрема, в групі пацієнтів, яким, окрім загальноприйнятого обсягу лікувальних заходів, додатково було рекомендовано ротові ванночки з «Лізомукоїдом», прослідковувалось більш динамічне відновлення швидкості салівації і покращення якісних властивостей ротової рідини, що дозволило зменшити кількість небажаних наслідків в післяопераційному періоді у 1,7 рази. Однак деякі показники так й не досягали значень висхідних величин та контрольної групи, що потребує наукового патогенетичного обґрунтування застосування у них певного обсягу реабілітаційних заходів.
Keywords: дентальна імплантація; ротова рідина; корекція