КОРЕКЦІЯ СЕКРЕТОРНОЇ АКТИВНОСТІ СЛИННИХ ЗАЛОЗ ТА ЯКІСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РОТОВОЇ РІДИНИ У ДІТЕЙ ЗІ ЗЛОЯКІСНИМИ ПУХЛИНАМИ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ, ЯКІ ОТРИМУЮТЬ ЦИТОСТАТИЧНІ ПРЕПАРАТИ - Ткаченко, П.І.; Попело, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Отримані результати дослідження зафіксували певне зниження швидкості салівації та зміни фізико-хімічних та біохімічних властивостей ротової рідини у хворих дітей ще до початку базового лікування. Аналіз показників отриманих в динаміці спостереження виявив більш стійке зниження функціональної активності слинних залоз, поглиблення змін фізико-хімічних та біохімічних показників ротової рідини на тлі отримання протипухлинної терапії, у пацієнтів першої групи спостереження, що свідчить про зниження адаптаційно-компенсаторних можливостей великих і малих слинних залоз під впливом фактору токсичності. Між тим, у осіб другої групи, за умов додаткового введення гелю «Золех» до складу комплексу стоматологічних заходів, швидкість салівації та якісні характеристики ротової рідини мали тенденцію до покращення і наближалися до фізіологічних значень, що підтверджує клінічну ефективність даних заходів. Це вагомо обґрунтовує доцільність введення препарату «Золех» до складу лікувально-профілактичного комплексу у цієї категорії хворих.
Keywords: діти; злоякісні пухлини; ротова рідина; корекція